Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 01 2010 » Avatar

Χρήστος Ματζώνας , 12. August 2010 

Avatar

Στις παρυφές του διαστήματος κείτεται ένας πολιτισμός που ενώνει την αρχέτυπη επιθυμία του για τα ταξίδια,τις ανακαλύψεις και το γρήγορο κέρδος!
Οι άνθρωποι!
Απο την άλλη, υπάρχουν εξωγήινοι που όπως αποδεικνύεται είναι πιο ανθρώπινοι απο εμάς.

Ο James Cameron, ενας καναδός αριστοτέχνης σκηνοθέτης, με ιδιαίτερη προτίμηση στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, Terminator, Abyss αλλά και Titanic, μας φέρνει σε εναν άγνωστο αλλά οικείο πλανήτη, τον πλανήτη Pandora, δηλαδή μια Γαία, σε ένα άλλο σύστημα, περίπου όμοια με την δική μας.
Ο Cameron καταφέρνει να κατασκευάσει μια πολυπρόσωπη όσο και πολυεπίπεδη πλοκή, χωρίς να ξεφεύγει από την κλασική αφηγηματική δομή! Πολύ γήινο από μέρους του!
Ο ήρωας δε διαφέρει σε στοιχεία από τον  αρχαίο Βαβυλώνιο Γκιλγκαμές, το Θησέα, αλλά και το Μωυσή και το Σπάρτακο, οσο και σύγχρονους ιθαγενείς αμερικάνους ελευθερωτές, φυσικά με τους τελευταίους μοιάζει περισσότερο λόγω εντοπιότητας.
Η ελπίδα για μετοίκηση σε άλλους πλανήτες, όμοιους με τον δικό μας, δεν είναι η λύση στο έντονο οικολογικό προβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν παύει να τροφοδοτεί τα σενάρια ελπίδας για τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους στο πολύ απώτερο μέλλον
Ο S. Cubrick ξεπερνώντας ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, άνοιξε το παράθυρο στο μέλλον, με την απαράμιλλη ταινία του “Οδύσσεια του διαστήματος 2001”, δίνοντάς μας την ευκαιρία για προηγμένη σκέψη, μας μετέφερε απο τον γήινο εγωκεντρισμό μας, στο άπειρο διάστημα της ανθρώπινης ψυχής, που καλείται να επιβιώσει σε έναν καινούριο κόσμο τεχνολογικά άρτιο αλλά, “λίγο”, απάνθρωπο!
Αυτό που απολαμβάνουμε στο Avatar, τόσα χρόνια μετά, είναι αυτή η ίδια πάλη για επικράτηση, για επιβίωση, για μνημειοποίηση της αυτής ανθρώπινης σκέψης.
Ο επαναστατημένος άνθρωπος αντιλαμβάνεται την εξωγήινη θέληση για το αποτίναγμα του αποικιοκρατικού ζυγού, ο ήρωας μας αυτό το πραγματώνει,  γιατί είναι μια ανάγκη που του αφαιρέθηκε όντας στρατιώτης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο οτι ως άνθρωπος έχεί χάσει την ικανότητά του να περπατά, όμως την ανακτά μέσα από το Avatar του.
Με την ίδια λογική ανακτούνται διάφορα άλλα πράγματα που του κλάπηκαν στην προηγούμενη ανθρώπινη φύση του, π.χ. ο έρωτας, η κοινωνική αναγνώριση, η πίστη!
Το Avatar είναι η ταινία που επαναπροσδιορίζει την πρόθεση της πορείας μας στον πλανήτη Γη, πηγαίνοντάς μας ένα φαντασμαγορικό ταξίδι στην Πανδώρα.
Μπορεί το υποκατάστατο να είναι καλύτερο απο το αυθεντικό;
Μα αυτό είναι και το νόημα της αντικατάστασης, μια δεύτερη ευκαιρία!