Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 01 2010 » H ενορία: Το κύτταρο της εκκλησίας

Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης, Πρωτοσύγκελλος–Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ιερισσού , 12. August 2010 

H ενορία: Το κύτταρο της εκκλησίας

Το όνομα της ομάδος Πρωτοβουλίας της Ιερισσού «κύτταρο» μου δίνει το ερέθισμα για να ασχοληθώ σ᾽ αυτό το πρώτο άρθρο με το κύτταρο της Εκκλησίας που είναι η Ενορία.
Φέτος μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδος και η Μητρόπολις Ιερισσού έχουν αφιερώσει το 2010 στην Ενορία καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια της δημοσίευσης του Νόμου περί Ενορίας το 1910.
Ο Απόστολος Παύλος χρησιμοποιεί για ορισμό της Εκκλησίας την εικόνα του ανθρωπίνου σώματος, λέγοντας ότι «η Εκκλησία είναι σώμα Χριστού» (Α΄ Κορ. 12,27).

Το σώμα αποτελείται από κύτταρα. Κύτταρο είναι η πιο μικρή βασική, λειτουργική μονάδα των εμβρύων όντων, που αποτελείται από τρία μέρη το κυτταρόπλασμα, τον πυρήνα και την κυτταρική μεμβράνη. Έτσι και η Εκκλησία έχει ως κύτταρα της τις Ενορίες. Το σύνολο των κατά τόπους ενοριών και επισκοπών αποτελούν το σώμα της Εκκλησίας.
Μεταφορικά κάθε βασική δομική μονάδα π.χ. η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Έτσι μεταφορικά η ενορία είναι το κύτταρο της Εκκλησίας.
Η λέξη ενορία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός ενός τόπου, που έχει συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια. Ότι περικλείεται σ᾽ αυτά τα όρια ανήκει σε ένα συγκεκριμένο χώρο.
Η έννοια της ενορίας στον εκκλησιαστικό χώρο, όπως είναι σήμερα εμφανίσθηκε στο τέλος του 3ου αρχές του 4ου αιώνος.
Στους 3 πρώτους αιώνες της ζωής της Εκκλησίας κέντρο μιας τοπικής Εκκλησίας ήταν ο τόπος τελέσεως της Θείας Λειτουργίας από τον Επίσκοπο.
Υπήρχε λοιπόν μία Θεία Λειτουργία από ένα Επίσκοπο σε ένα Ναό στην έδρα του Επισκόπου. Αυτές ήταν οι κεντρικές πόλεις κάθε περιοχής.
Κοντά στον Επίσκοπο ήσαν οι πρεσβύτεροι, που είχαν για έργο τους την κατήχηση των πιστών και των προσερχομένων στη πίστη. Οι δε διάκονοι και οι διακόνισσες είχαν κυρίως αναλάβει το φιλανθρωπικό έργο.
Μετά τον τρίτο αιώνα ο Επίσκοπος δίδει το δικαίωμα και στους πρεσβυτέρους να τελούν μόνοι τους εξ ονόματος του Επισκόπου τη Θεία Λειτουργία σε άλλο Ναό, άλλου τόπου.
Με την διάδοση του χριστιανισμού στις επαρχιακές κωμοπόλεις και τα χωριά έχουμε και τη δημιουργία περισσοτέρων ενοριών.
Κέντρο, ο πυρήνας, κάθε ενορίας είναι ο Ναός. Όπου τελείται η Θεία Λειτουργία και συγκεντρώνονται οι χριστιανοί.

Η Ενορία δια των κληρικών και των λαϊκών μελών της συνεχίζει το τριπλό έργο του Χριστού.

  • α. Το λειτουργικό. Είναι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, των ιερών μυστηρίων και των Ιερών Ακολουθιών δια των οποίων αγιάζονται οι πιστοί. Είναι το μέσο για την κοινωνία της Χάριτος του Θεού.
  • β. Το διδακτικό. Η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι το μέσον για την κοινωνία με την αλήθεια του Θεού, όπως διατυπώθηκε στην Αγία Γραφή και στα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων. Οι πιστοί διδάσκονται μέσα στην Ενορία.
  • γ. Το ποιμαντικό. Καλούνται οι πιστοί να βιώσουν την αγάπη του Θεού και να την εκφράζουν με τη ζωή τους. Στην εφαρμογή των εντολών του Θεού αποβλέπει το ποιμαντικό έργο της Ενορίας.

Συμπληρωματικά θα λέγαμε, ότι η Ενορία έχει σκοπό να ενώσει τους ανθρώπους σε κοινωνία μία.
Η Ενορία είναι κατ᾽ εξοχήν κοινωνία προσώπων.
Είναι κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.
Είναι κοινωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπων.
Είναι μια θεανθρώπινη κοινωνία.
Μία κοινωνία που βρίσκεται «καθ᾽ οδόν» προς την τελειότητα που δεν τελειώνει ποτέ.
Η κοινωνία αυτή επιτυγχάνεται με την ενότητα την οποία αγωνίζεται να φέρει η Εκκλησία στον κόσμο.
Η απομάκρυνση του ατομικιστικού συμφεροντολογικού φρονή­μα­τος.
Η ταπείνωση, η υπομονή, η συγχωρητικότητα που καλ­λιεργούν­ται μέσα στο χώρο της Ενορίας βοηθούν στην ενότητα.
Πάντοτε βεβαίως υπάρχει και στο χώρο της Ενορίας η ατέλεια, οι νοσηρές καταστάσεις.
Γι᾽ αυτά όμως σε μια επόμενη επικοινωνία μας.