Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 01 2010 » Ο μύλος του Τζίτζου

Κώστας Υψηλάντης , 12. August 2010 

Ο μύλος του Τζίτζου

Ο μύλος του Τζίτζου
Ο μύλος του Τζίτζου

[Κώστας Υψηλάντης]

(Βαθμός δυσκολίας 3*)
Ξεκινώντας από την Ιερισσό κατευθυνόμαστε προς το προσκύνημα του Προφήτη Ηλία, γνωστό σε όλους τους Ιερισσιώτες. Για τους υπόλοιπους, οδηγώντας από Ιερισσό προς Στρατώνι στην έξοδο της Ιερισσού και στο σημείο που βρίσκεται το κατάστημα «MAGNET ELECTRIC» στρίβουμε προς τα αριστερά. Ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο χωρίς να στρίψουμε κάπου θα φτάσουμε σε μια τσιμεντένια γέφυρα. Περνάμε την γέφυρα και βλέπουμε μπροστά μας μία διακλάδωση του δρόμου, ο οποίος είναι πλέον χωμάτινος. Μένουμε στην δεξιά μεριά του δρόμου και περίπου σε 500 μέτρα φτάνουμε στον «Προφήτη Ηλία».
Εκεί θα αφήσουμε το όχημα μας και με τα πόδια πλέον θα συνεχίσουμε ευθεία. Στα 100-150 μέτρα θα συναντήσουμε ένα μικρό ποταμάκι (Καλαϊντζί λάκκος). Αν έχετε όχημα 4Χ4 μπορείτε να συνεχίσετε και με αυτό έως ένα σημείο.
Περνάμε το ποταμάκι και έχοντας το στα αριστερά μας συνεχίζουμε σε αγροτικό δρόμο για ακόμη 1500 μέτρα περίπου. Εκεί ο δρόμος τελειώνει. Μόνο με τα πόδια πια συνεχίζουμε από χωμάτινο μονοπάτι, το οποίο είναι δυσδιάκριτο, έχοντας πάντα στα αριστερά μας το ποταμάκι. Στη διαδρομή αυτή βλέπουμε πολλά πλατάνια αλλά και χαμηλή βλάστηση. Διασχίζουμε μικρά λιβάδια και σε κάποιο σημείο της διαδρομής (θα το καταλάβετε) κατεβαίνουμε δίπλα στην όχθη του.Όμως δεν περνάμε απέναντι αλλά συνεχίζουμε ευθεία δίπλα σ΄ αυτήν.
Έπειτα από διαδρομή 30 λεπτών φτάνουμε στον μύλο. Είναι ένας παλιός μισογκρεμισμένος πέτρινος μύλος, ο οποίος βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του ποταμιού και φαίνεται σαν ένας πέτρινος πύργος. Όλο το μέρος έχει μια άγρια ομορφιά με μικρούς καταρράχτες και άγρια βλάστηση. Πραγματικός νεραϊδότοπος! Εκεί παλιά οι γυναίκες της Ιερισσού πηγαίνανε και πλένανε τα χονδρά κλινοσκεπάσματα με νεροτριβή. Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε στην απέναντι όχθη και να δείτε τον νερόμυλο από κοντά.
Αν συνεχίσουμε ευθεία δίπλα στο ποτάμι (ίσως τον χειμώνα να είναι αδύνατον αν έχει βρέξει αρκετά) θα χαρούμε μια ωραία διαδρομή κάτω από τα πλατάνια που υπάρχουν σε αφθονία.
Ακολουθώντας αντίστροφη πορεία επιστρέφουμε πίσω στο σημείο εκκίνησης.

ΤΟ ΣΟΥΡΤΟΥΚΙ

Ο τόπος που ζούμε έχει πολλές φυσικές ομορφιές. Αρκετές από αυτές βρίσκονται σε τοποθεσίες που δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν είναι ευρέως γνωστές. Από αυτή την στήλη θα προσπαθήσουμε να σας τις γνωρίσουμε έτσι ώστε αν θελήσετε να μπορέσετε να τις επισκεφθείτε.

*Κλίμακα δυσκολίας διαδρομής 1-5 (Εύκολο-δύσκολο)