Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 01 2010 » Τέχνη χρῶ

Ρίζου Ευαγγελία , 12. August 2010 

Τέχνη χρῶ

The Scream (Νορβηγικά: Skrik) 1893 , Edvard Munch
The Scream (Νορβηγικά: Skrik) 1893 , Edvard Munch

«Τέχνη χρῶ» είναι ένα απο τα 145 «Δελφικά Παραγγέλματα» και στη νεοελληνική γλώσσα θα ερμηνεύοταν ως «Να ασκείς την τέχνη». Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι λιτές αποφθεγματικές εκφράσεις, δύο έως πέντε λέξεων, μεστές σοφίας, με συμβουλευτικό και προτρεπτικό χαρακτήρα που επιτάσσουν την αρετή και δημιουργούν από μόνα τους, συνολικά, μια πλήρη ηθική διδασκαλία. Μπορούν να λειτουργήσουν και σα σπερματικές σκέψεις διαλογισμού, απελευθερώνοντας με το στοχασμό ποικίλους μαργαρίτες σοφίας. Οι σοφοί που τα παρέδωσαν στο «Μαντείο των Δελφών» είναι οι Θαλής ο Μιλήσιος, Πιττακός ο Μυτιληναίος, Βίας ο Πρηνεύς, Σόλων ο Αθηναίος, Κλεόβουλος ο Ρόδιος, Περίανδρος ο Κορίνθιος και Χίλων ο Λακεδαιμόνιος.

«Τέχνη ονομάζεται το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας με βάση την πνευματική κατανόηση, επεξεργασία και ανάπλαση, κοινών εμπειριών της καθημερινής ζωής σε σχέση με το κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο διέπονται. Aποτελεί μια ευρύτερης ερμηνείας ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την διαδικασία, της οποίας προιόν είναι κάτι το μή φυσικό, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες του δημιουργού. Στον Δυτικό κόσμο η τέχνη περιγράφεται ώς art, από το Λατινικό ars που εν μέρει σημαίνει διακανονίζω, διευθετώ.»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Η γνώμη μου είναι πως τέχνη είναι η ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση χρησιμοποιώντας την εμπειρία του, την δεξιότητα του και την αισθητική του αντίληψη. Κάτι που στη συνέχεια μετατρέπεται σε εργαλείο με το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις και να βελτιώσει το βιοτικό του επίπεδο.
Κάθε έργο τέχνης είναι μια ιδέα στενά συνδεμένη με τις ιδέες της εποχής και πάντα προσδιορίζει την ανάπτυξη του πολιτισμού αυτής της εποχής. Έτσι η τέχνη, εκτός από την αισθητική της αξία έχει και την αναγνωριστική της σημασία. Η τέχνη μας φέρνει σ’ επαφή με τα βάθη των αιώνων αλλά και με τα βάθη της ψυχής του ανθρώπου. Μας ξεναγεί στα μυστικά της κοινωνίας όπου μέσα από τις σχέσεις προσώπων, τάξεων και χαρακτήρων, μέσα από την πάλη, αποκαλύπτουμε τη ζωή σ’ όλες τις διαστάσεις.
Η τέχνη ήταν πάντα ταξική. Γι’ αυτό η πάλη που υπάρχει στον ιδεολογικό τομέα υπάρχει και στην τέχνη. Στην πάλη αυτή επιζεί και μένει αθάνατη εκείνη η τέχνη που γεννήθηκε μέσα από τη ζωή κι αγκάλιασε τα πλατιά στρώματα του λαού, εκείνη η τέχνη που κτίστηκε στην αλήθεια και την ανθρωπιά.