Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 02 2010 » Atropa belladonna

Βιβή Λεμπίδα • Θανάσης Γκιόρσος , 26. August 2010 

Atropa belladonna

[Άτροπος η ευθαλεία]

...είναι η λατινική ονομασία ενός ασυνήθιστου φυτού. Πρόκειται για έναν πολύ ψηλό θάμνο, σε ανοιχτό πράσινο χρώμα, που προτιμά την άφθονη σκιά. Είναι ενδημικός της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και ανήκει στα παραισθησιογόνα βότανα.
Τα άνθη του είναι σε σχήμα καμπάνας και μετατρέπονται σε μεγάλους μαύρους γυαλιστερούς καρπούς σφαιρικού σχήματος, που περιέχουν πορφυρόχρωμο χυμό. Αν ζουλήξετε τους καρπούς του, βγάζουν μοβ χρώμα.
Η Atropa Belladonna είναι ένα γοητευτικό και ταυτόχρονα ύπουλο φυτό. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εξαιρετικά τοξικά, δηλητηριώδη. Τα ξερά φύλλα περιέχουν ατροπίνη και σκοπαλαμίνη που έχουν ναρκωτική και αντισπασμωδική δράση. Ο υψηλός βαθμός τοξικότητάς της υπάρχει σε όλα τα μέρη του φυτού και ιδιαίτερα στους σπόρους, τις ρίζες και τα φύλλα.
Tο όνομα «Atropa Belladonna» αναφέρεται στην Μοίρα Άτροπο της ελληνικής μυθολογίας, την άκαμπτη που κόβει το νήμα της ζωής, υπονοώντας την δραστηριότητα του δηλητηρίου. Από τα πολύ παλιά χρόνια, η ονομασία του βοτάνου στα ελληνικά είναι «Άτροπος η δελεαστική». Όπως είχε περιγράψει ο Διοσκουρίδης, ο θεμελιωτής της Φαρμακολογίας, στο βάρος μιας αρχαίας δραχμής το βότανο μπορούσε να προκαλέσει φαντασιώσεις, σε διπλή δόση οι φαντασιώσεις κρατούσαν τέσσερις ημέρες, και σε τετραπλή δόση προξενούσε τον θάνατο. Δέκα ή δώδεκα καρποί είναι θανατηφόροι. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από Belladonna είναι στεγνό και καυτό στόμα, ξαναμμένο δέρμα, ναυτία, σύγχυση και ντελίριο..
Η ονομασία «Belladonna» προέκυψε στο Μεσαίωνα, επειδή το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες της ισπανικής και της ιταλικής αριστοκρατίας ως καλλυντικό: Χρησιμοποιούσαν σε σταγόνες τον χυμό του φυτού, διαλυμένο στο νερό, για να διαστείλλουν τις κόρες των ματιών τους, ώστε να δείχνουν πιο ονειρικές και όμορφες. Με λίγες σταγόνες Belladonna το χρώμα των ματιών τους γινόταν πιο έντονο και το σχήμα τους πιο σχιστό.