Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 02 2010 » Δρώμενων λόγος

Δημήτριος Χρυσούλης , 26. August 2010 

Δρώμενων λόγος

Στην πρώτη επιφυλλίδα, του εντύπου μας, μίλησα για ένα φυλλοβόλο δένδρο (τις πολιτιστικές δράσεις στην Ιερισσό) που ανθίζει το καλοκαίρι, και μαραίνεται το χειμώνα. Ένα δένδρο που φέτος θα πληγή και αυτό από την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την χώρα. Έτσι φέτος θα λείψουν από την περιοχή οι εκδηλώσεις με τα μεγάλα ονόματα (αυτό κατ’ εμέ δεν είναι κακό, πάντα πίστευα ότι τα πολιτιστικά δρώμενα πρέπει να ξεκινάν μέσα από δημιουργικές ομάδες ντόπιων και να αναφέρονται στην κοινότητα). Αυτό το δένδρο θα επιχειρήσω να σας γνωρίσω σε αυτό το δεύτερο άρθρο μου.


Τα πρώτα βλαστάρια του τα πέταξε φέτος σχετικά νωρίς, με το τριήμερο, που διοργάνωσε ο σύλλογος γυναικών Ιερισσού, και περιελάμβανε σειρά ομιλιών κοινωνικού ενδιαφέροντος(ο Σ.Γ.Ι. έχει μεγάλη παράδοση στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων) καθώς και μια πολύ σημαντική έκθεση, με τον τίτλο “25 χρόνια προσφοράς και δημιουργίας”, για την εικοσιπεντάχρονη δράση του συλλόγου (πραγματικά η έκθεση ήταν εντυπωσιακή. παρουσίαζε αφενός την ανεκτίμητης αξίας προσφορά του συλλόγου στον κοινωνικό τομέα, και αφετέρου την ενασχόληση των μελών του με την παραγωγή προϊόντων οικοτεχνίας, που αξίζει να αγκαλιαστεί απ’ όλου μας, αλλά κυρίως από τους αρμοδίους φορείς, για την ανάπτυξή τους.)

Απρίλιος

Αναμφίβολα τα πρώτα μηροβόλα άνθη του, ήρθαν στης 10 του Απρίλη, με την άφιξη της χορωδίας ARRIOSO από την Ντιζόν. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια πολιτιστικής ανταλλαγής. Τον περασμένο Δεκέμβρη είχε πάει η χορωδία μας στην Γαλλία, και έδωσε δύο πολύ πετυχημένες συναυλίες. Ήταν μια βραδιά πραγματικής μουσικής καταιγίδας, όπου οι δύο χορωδίες, ξεδίψασαν το κοινό της Ιερισσού. (Η συναυλία συνδιοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο “Κλειγένης” και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση.)

Μάιος

Η ανθοφορία του συνεχίστηκε τον Μάιο, με την έκθεση σιδηρογλυπτικής του Γρηγόρη Γαρδικιότη (της γνωστής οικογένειας καλλιτεχνών του Δημήτρη και της Στεφανίας από το Στρατώνι) που διοργάνωσε η Κοιν. Δημ. Επιχείρηση. Μας αποκάλυψε το ταλέντο και την ευαισθησία ενός νέου καλλιτέχνη, που σίγουρα θα απασχολήσει, επί μακρόν στο μέλλον τις σελίδες αυτού του εντύπου.
Στα τέλη του ίδιου μήνα, ξεκινάν και οι περιβαλλοντικές δράσεις του συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος (καθαρισμός λιμανιού Ιερισσού και άλσους Αροβίγλη, στο πλαίσιο του προγράμματος: «Καθαρίζουμε την Μεσόγειο». Ενημέρωση σε σχολεία της περιοχής.) που κορυφώθηκαν το Σάββατο 5 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) με διανομή ενημερωτικού υλικού για την προστασία του περιβάλλοντος, και λουλουδιών από τα μέλη του συλλόγου, στο κέντρο της Ιερισσού. Ενώ παράλληλα λειτουργούσε και παιχνιδότοπος, από ανακυκλώσιμα υλικά που έστησε η ομάδα κατασκευών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη ποδηλατοδρομία.

Ίούνιος

Ο Ιούνιος -ο θεριστής, ο μήνας της συγκομιδής, είναι και η αρχή της πολυπόθητης καρποφορίας του δένδρου μας, που θα διαρκέσει τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες.
Στις 18 Ιουνίου εγκαινιάστε η έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής της Μαρίας Τζιάρα “phobia”. Ενώ την επομένη,19 Ιουνίου, φιλοξενήσαμε στον Δήμο μας το “13 ΘΕΡΙΝΟ ΡΑΛΙ ΑΝΤΙΚΑ” που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και τερμάτισε στο Στρατώνι, ενώ η απονομή έγινε στην παραλία της Ιερισσού. Η επί διημέρου παραμονή τον αυτοκινήτων, στην περιοχή μας, έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα στην καθημερινότητα μας. (Και οι δύο αυτές εκδήλωσης διοργανώθηκαν από την Δημ. Κοιν. Επιχείρηση.)

Ιούλιος

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που θα αγκαλιάσει, μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων, ξεκινώντας από την εμφάνιση της Μικτής πολυφωνικής χορωδίας του Δήμου μας (της οποίας κεντρικό κορμό αποτελεί η έντεχνη χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου “Κλειγένης”) με μαέστρο τον Σταύρο Καραμάνη, σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη (Η χορωδία θα εμφανιστεί στα πλαίσια της τελετής, των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος “Φύλακας Άγγελος του κόσμου” στις 9 Ιουλίου).
Στις 18 Ιουλίου, η Μ. Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού, του Βιβλίου, που επιμελήθηκε ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης, με τίτλο “Προσκυνηματικός οδηγός Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου”. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό, στα χριστιανικά μνημεία της Εκκλησιαστικής μας επαρχίας, που θα ξαφνιάσει με τον πλούτο του, και θα ενημερώσει ντόπιους και ξένους.
Στα πλαίσια τον εορτασμών του Προφήτη Ηλία, θα εμφανιστεί η Παραδοσιακή Χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου “Κλειγένης”, με μαέστρο τον Ιωάννη Μαρίνο, τραγουδώντας παραδοσιακά, Ιερισσιώτικα τραγούδια.
Το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Ιουλ., στο Κέντρο Πολιτισμού, θα διεξαχθεί Τουρνουά ΣΚΡΑΜΠΛ με τον Όμιλο ΣΚΡΑΜΠΛ Θεσσαλονίκης και όσους από τους δημότες θέλουν να πάρουν μέρος σ’ αυτό το επιτραπέζιο πνευματικό παιχνίδι.
Το μήνα αυτό ξεκινά τις παραστάσεις της η Θεατρική Ομάδα τα “Γκαργκάνια”. Φέτος ανεβάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη “Πλούτος”. Πρόκειται για ένα έργο, που πραγματεύεται το επίκαιρο πρόβλημα της Οικονομίας, και υπόσχεται άφθονο γέλιο, μιας και η προσέγγισή του από τον κορυφαίο κωμωδιογράφο είναι άκρως ανατρεπτική. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Μαρέτα, και θα παιχτεί στις 21 και 22 Ιουλ. στην Ιερισσό, 23 Ιουλ. στα Στάγειρα, 24 Ιουλ. στα Νέα Ρόδα, 17 Αυγ. στην Ουρανούπολη, 18 Αυγ. στα Ψακούδια και στις 19 Αυγ. στην Ολυμπιάδα.
Στις 28 Ιουλίου θα εγκαινιαστεί, ακόμα μία έκθεση της Κοιν. Δημ. επιχείρησης, με τον τίτλο “Μακεδονική αρχιτεκτονική και τοπία” του Ανδρέα Ζυματίκα, που θα διαρκέσει και το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου.
Την Πέμπτη 29 Ιουλ. οι Street MC’S (νέοι του δήμου) θα παρουσιάσουν HIP-HOP SHOW στην κεντρική παραλία της Ιερισσού.

Αύγουστος

Ο Αύγουστος ήταν παραδοσιακά ο μήνας των μεγάλων, πολυήμερων εκδηλώσεων που φέτος θα λείψουν (απόρροια την οικονομικής κρίσης). Παρόλα αυτά, θα θαυμάσουμε την Πανσέληνο στο λόφο του Αροβίγλι, όπου κάθε χρόνο μας καλεί ο Σύλλογος Φίλων του Περιβάλλοντος να τραγουδήσουμε και να μαγευτούμε από το τοπίο.
Όπως και οι εκδηλώσεις του Μύλου, που διοργανώνει η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Χαλκιδικής-Παράρτημα Ιερισσού, που κάθε χρόνο κοσμούν και ενισχύουν τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας.
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των εγκαινίων της μόνιμης λαογραφικής έκθεσης (λαογραφικό μουσείο) που θα λειτουργεί στους χώρους του πολιτισμικού κέντρου (μια αξιέπαινη προσπάθεια της Παμακεδονικής Οργάνωσης Γυναικών που μετά από πολλές αντιξοότητες παίρνει σάρκα και οστά).

Κλείνοντας το άρθρο μου, εύχομαι το δένδρο αυτό να καρπίζει πάντα. Και από φυλλοβόλο να γίνει αειθαλές χαρίζοντάς μας ωραίες στιγμές όλο τον χρόνο.