Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 02 2010 » Ο Μύλος του γερο–Βασίλα Πάππα

Δημήτρης Χαδαλής , 26. August 2010 

« Ο Μύλος του γερο–Βασίλα Πάππα»

Από τον εσωτερικό χώρο του Μύλου, όπου φιλοξενείται το Παράρτημα Ιερισσού της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής
Από τον εσωτερικό χώρο του Μύλου, όπου φιλοξενείται το Παράρτημα Ιερισσού της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής

Χρειάστηκαν να περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να έρθει στο φως ένας Μύλος ιστορικός, ο οποίος πλέον και συγκαταλέγεται στους επισκέψιμους χώρους (στην παραλία) της όμορφης κωμόπολης της Ιερισσού. Ο Άγγλος περιηγητής William Leake, σε ταξίδι που πραγματοποίησε στη Χαλκιδική και περνώντας από την Ιερισσό, το 1806, αναφέρει στο βιβλίο του «Περιηγήσεις στη Βορ. Ελλάδα» (Λονδίνο, 1835), ότι ήταν ο πρώτος ανεμόμυλος που είδε στην Ηπειρωτική Ελλάδα, μετά από τα Μέγαρα!! Που σημαίνει ότι, εφ’ όσον ο Μύλος λειτουργούσε κανονικά εκείνη την εποχή, η αφετηρία της λειτουργίας του σίγουρα προσδιορίζεται πολύ πιο παλιά (πηγή πληροφορίας για την παραπάνω έκδοση, Χρ. Καραστέργιος). Όπως αφηγούνται, οι λιγοστοί πλέον πιο «παλιοί» της Ιερισσού, ανήκε στον συγχωριανό τους Βασίλειο Νικ. Πάππα, αποκαλούμενος «Μύλος του γερο-Βασίλα Πάππα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή επίσης υπήρχαν και αναδεικνύονται σήμερα, αρκετοί νερόμυλοι οικογενειών της Ιερισσού.

Ο Μύλος σήμερα
Ο Μύλος σήμερα

Το 1932, με τον σεισμό της Ιερισσού, ο Μύλος έπαθε μεγάλη ζημία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να αποφύγει τις οδυνηρές συνέπειες από εκείνον τον καταστρεπτικό σεισμό. Ωστόσο άντεξε. Άντεξε και πήρε «σάρκα και οστά», όταν τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης του, ζήτησε τη συνδρομή της 10ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, ώστε κάτω από την δική της αυστηρή επιστημονική επίβλεψη, να αναστηλωθεί. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί η προσπάθεια των κ. κ. Ιωακ. Παπάγγελου, αρχαιολόγου, Μ. Πολίτη, αρχιτ. μηχανικού και Δ. Λεμπίδα πολ. μηχανικού για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης του παραπάνω Μύλου.
Προ 5ετίας, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής (ΙΛΕΧ), με πρωτοβουλία του προέδρου της Βασίλη Πάππα, ζήτησε από τον κ. Ιω. Μπούργο (ιδιοκτήτη του Μύλου), να φιλοξενηθεί στον ισόγειο χώρο του το Παράρτημα Ιερισσού της Εταιρείας, κάτι που έγινε αποδεκτό με ευχαρίστηση. Έτσι, ο Μύλος μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού, με πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Εδώ θα συναντήσει κανείς την Παράδοση και τον Πολιτισμό της Ιερισσού, μέσα από βιβλία, κείμενα και φωτογραφίες που προέρχονται από υλικό του λαογράφου Γιάννη Μαρίνου και αρκετών οικογενειών της κωμόπολης. Δημιουργήθηκε παράλληλα, με επιμέλεια και σεβασμό, έκθεση των αξιόλογων επιστημονικών εκδόσεων της παραπάνω Εταιρείας (ΙΛΕΧ), που βραβεύθηκαν 4 φορές από την Ακαδημία Αθηνών («ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», Πρακτικά Συνεδρίων, μονογραφίες κλπ και εκτενής βιογραφία από την 50ετή δράση και προσφορά της Εταιρείας στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Χαλκιδικής). Πρόκειται για ένα ζεστό, φιλόξενο χώρο, που αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σε κάθε επισκέπτη και συγχρόνως συμβάλλει στην ανάπτυξη του ντόπιου τουρισμού. (Δυστυχώς από τους λιγοστούς αξιοποιημένους ως επισκέψιμους χώρους που λειτουργούν το θέρος στην περιοχή).

Πληροφορούμαστε ότι για 5η φέτος χρονιά, οι «ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΥΛΟΥ» θα δώσουν και πάλι ζωντάνια στην περιοχή, είτε πρόκειται για ημερίδες, είτε συναυλίες, είτε παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή φωτογραφικού υλικού, παρουσίαση μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων κ.ά. Εκδηλώσεις, τις οποίες ειλικρινά αγκάλιασαν με θέρμη για την άψογη οργάνωση και την ποιότητά τους, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών, όσο και οι πολυπληθείς τουρίστες. Οργανώνονται αποκλειστικά από την ΙΛΕΧ (Παράρτημα Ιερισσού), σε συνεργασία με τους δραστήριους πολιτιστικούς φορείς της Ιερισσού. Άλλωστε, είναι αυτοί που μπορούν, σε συνεργασία με άλλα μεμονωμένα άτομα που υπηρετούν πραγματικά τον πολιτισμό στην περιοχή, να δώσουν το μήνυμα της επιστροφής στις ρίζες μας. Γιατί στ’ αλήθεια, όλοι οι παραπάνω, την προσπάθεια αυτή, αναμφίβολα την εκλαμβάνουν ως χρέος για να περισώσουν, ό,τι ακόμη προλαβαίνεται. Κι όταν μάλιστα αυτό το χρέος μεγαλώνει, μια κι ο τόπος βρίσκεται κάτω από τη σκιά του Άθω και τη Σκέψη του Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη. Το μόνο που επιζητείται από την τοπική κοινωνία είναι η συμμετοχή όλων. Και ιδιαίτερα των νέων παιδιών της Ιερισσού και της γύρω περιοχής. Όπως ευκαιριακά χρειάζεται να πούμε (που είναι στους άμεσους στόχους του Παραρτήματος), ότι είναι ευπρόσδεκτο, για τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη του Μύλου, το υλικό από παλιές φωτογραφίες οικογενειών της περιοχής και ιδιαίτερα (φωτογραφίες) σε στιγμές από εκδηλώσεις που τελούνταν εκείνα τα χρόνια, με μεράκι και πίστη στα ιδανικά.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΥΛΟΥ 2006
«ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΥΛΟΥ» 2006
Από το πυκνό ακροατήριο των εκδηλώσεων του Μύλου το 2006
Από το πυκνό ακροατήριο των εκδηλώσεων του Μύλου το 2006
Ο Μύλος στο σεισμό του 1932
Ο Μύλος στο σεισμό του 1932