Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 02 2010 » Tubescreamers

Ευαγγελία Ρίζου , 26. August 2010 

Tubescreamers

Σχεδόν αμέσως μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο μας τεύχος, χαρούμενη, έσπευσα να πάρω συνέντευξη απο τα πρώτα μου θύματα, τους Tubescreamers. Παρ’ όλα αυτά, δεν κάθισα να συντάξω το κείμενο μέχρι και λίγο πριν να εκδοθεί το δεύτερο μας τεύχος. Όχι γιατί βαριόμουνα ή δεν είχα χρόνο, αλλά γιατί είναι πιο δύσκολο, εν τέλει, να γράφεις για φίλους σου, απ’ ό,τι το περίμενα.
Μέσα στα πλαίσια της αντικειμενικότητας λοιπόν, θέλω να σας παρουσιάσω ό,τι πιο μεστό είχαμε ποτέ στην Ιερισσό, όσον αφορά τον χώρο της Rock n Roll και των Blues.. Με πάθος για το αντικείμενο, αυτά τα παιδιά στήσανε ένα συγκρότημα για να υπηρετήσουν μια μουσική σκηνή κι ένα είδος που πάει πέρα απο τα καθημερινά μας ραδιόφωνα, την ματαιόδοξη και σάπια υποκουλτούρα που μας πουλάει η τηλεόραση και τα φτηνά περιοδικά.
Σχεδόν αποστασιοποιημένοι από το σήμερα, αλλά κοιτώντας στο αύριο, αποκομμένοι, συνάμα όμως και απόλυτα ένα με τον κόσμο, ροκάρουν και μας προσφέρουν απλόχερα ένα μουσικό ταξίδι αέναο, που ξεκινάει στο χθες, απογειώνεται στο σήμερα και ξαναγεννιέται στο αύριο – και πάλι απ’ την αρχή χωρίς απαραίτητα να έχει την ίδια σειρά και συνέπεια.

Ε.Ρ.: Γιατί επιλέξατε το όνομα Tubescreamers; Ήταν το πρώτο όνομα που σκεφτήκατε;
T.S.: Ως γνωστόν, στα κιθαριστικά σινάφια, το όνομα Tube Screamer, ανήκει στην εταιρεία IBANEZ, η οποία ονομάζει έτσι ένα μηχάνημα εφέ ηλεκτρικής κιθάρας. Tubes στην μουσική ορολογία είναι οι λυχνίες που χρησιμοποιούνται στους ενισχυτές μουσικών οργάνων. Αφού λοιπόν ο κατεξοχήν εξοπλισμός της μπάντας απαρτίζεται απο λαμπάτους ενισχυτές, μας άρεσε η ιδέα και αποφασίσαμε να βαφτιστεί η μπάντα The Tubescreamers Band.
Ε.Ρ.: Πως θα χαρακτηρίζατε το είδος μουσικής που παίζετε; Ποιούς μουσικούς/καλλιτέχνες θεωρείτε τις μεγαλύτερες σας επιρροές;
T.S.: Το είδος που παίζουμε θα λέγαμε ότι είναι ένα κράμα απο Blues, Rock, Southern Rock και Rock n Roll. Οι επιρροές μας κυρίως είναι απο τον Αμερικάνικο νότο (Νέα Ορλεάνη, Σικάγο, Μισισίπι, Τέξας κλπ). Αν αναφερόμασταν σε ονόματα καλλιτεχνών, σίγουρα οι πρώτοι αφροαμερικανοί Bluesmen (Son House, Sonny Boy Williamson, Muddy Waters, Howling Wolf και μεταγενέστερα Albert King και B.B. King). Υπάρχουν όμως κι άλλα μεγάλα ονόματα (όπως Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Rory Gallagher και πολλοί άλλοι), που μας χάρισαν ανεπανάληπτα ακούσματα τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να μην μας επηρεάσουν.
Ε.Ρ. Πόσο καιρό γνωρίζεστε; Πως γνωριστήκατε;
T.S.: Τα αρχικά μέλη της μπάντας γνωρίζονται απο παιδιά λόγω καταγωγής και τόπου διαμονής. Υπάρχει η προσθήκη του τραγουδιστή το 2006 και του νέου drummer το 2009.
Ε.Ρ.: Πότε σχηματίσατε το συγκρότημα και ποια ήταν η αφορμή;
T.S.: Οι Tubescreamers σχηματίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2006 σ’ ένα μικρό home studio. Η αφορμή ήταν το πάθος του lead guitarist και ηγέτη της μπάντας, Βασίλη Μάρκου και των υπολοίπων μελών της μπάντας για τα Blues και την μουσική γενικότερα.
Ε.Ρ.: Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για τον εξοπλισμό σας;
T.S.: Όσον αφορά τον εξοπλισμό, νομίζουμε πως το όνομα τα λέει όλα. Είμαστε λάτρεις του καλού Vintage λαμπάτου ήχου. Χρησιμοποιούμε κιθάρες Fender και Marshall, Trace Elliot και Hartke για το μπάσο. Όσον αφορά τα τύμπανα, τον αριθμό των κιθάρων και τις μάρκες αυτών, θα χρειαζόμασταν πάρα πολλές σελίδες για να τα απαριθμήσουμε. Θα θέλαμε όμως να αναφέρουμε πως πρόσφατα γίναμε επίσημοι Endorsers της εταιρείας Bulk Music, η οποία μας προμηθεύει με χορδές και άλλα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Ε.Ρ.: Πού έχετε παίξει έως τώρα; Πού προτιμάτε να παίζετε περισσότερο και πού λιγότερο; Έχετε κάποια σειρά από συναυλίες προγραμματισμένες για το μέλλον;
T.S.: Από τον Νοέμβριο του 2006 έχουμε κάνει γύρω στις 26 live εμφανίσεις κυρίως μόνοι μας, αλλά και σαν support σε κορυφαίες ελληνικές μπάντες του είδους, όπως οι Blues Wire, Nick & The Backbone, King B κλπ. Αρκετές εμφανίσεις στη Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα. Παίζουμε όπου μας καλέσουν. Το καλοκαίρι είμαστε πιο χαλαροί όσον αφορά τις live εμφανίσεις, αλλά τον χειμώνα μπαίνουμε δυναμικά, κλείνοντας 2 με 3 εμφανίσεις το μήνα.
Ε.Ρ.: Υπάρχουν κάποια κομμάτια τα οποία προτιμάτε να παίζετε συχνότερα; Διασκευές κάνετε; Έχετε κάποια λίστα με τραγούδια τα οποία παίζετε συχνά;
T.S.: Υπάρχει μια λίστα τραγουδιών, γύρω στα 50 με 60 απο τα οποία τα 15 είναι δικά μας. Από αυτά λοιπόν τα κομμάτια, πριν απο κάθε εμφάνιση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χώρο και τον κόσμο, διαλέγουμε αυτά που θεωρούμε πιο κατάλληλα για το πρόγραμμα.
Ε.Ρ.: Γράφει κάποιος από εσάς μουσική; Τι θέμα έχουν κυρίως τα τραγούδια σας; Πιστεύετε πως η θεματολογίας σας πρόκειται να αλλάξει με την πάροδο των χρόνων;
T.S.: Μουσική γράφει κυρίως ο Βασίλης Μάρκος, καθώς βέβαια και τα υπόλοιπα μέλη συνεισφέρουν σημαντικά κατά την διάρκεια των προβών. Ως επί το πλείστον, στίχους γράφει ο Αλέκος Αντωνιάδης καθώς και ο Βασίλης Μάρκος. Η θεματολογία αφορά κυρίως τις γνωστές αλλά και ουσιώδεις αξίες της ζωής. Αγάπη, έρωτας, γυναίκες (γέλια). Άλλα κομμάτια αγγίζουν θέματα όπως οικολογία, ανεργία, θρησκεία κλπ. Στην ουσία, βλέπουμε, ακούμε, ζούμε και γράφουμε.
Ε.Ρ.: Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε συνοπτικά μιας τυπική σας πρόβα;
T.S.: Μια τυπική πρόβα περιλαμβάνει καινούρια κομμάτια αλλά και παλαιότερα. Συνήθως τα κομμάτια που θα παιχτούν σε επερχόμενη ζωντανή εμφάνιση. Συζητήσεις για τη σύνθεση και για το πως θα πρέπει να βγει ένα κομμάτι. Διαρκούν 3 με 4 ώρες και εκεί θα δοθούν και οι τελευταίες πινελιές πριν τα παρουσιάσουμε στο κοινό.

Ε.Ρ.: Πως έχει εξελιχθεί η πορεία του συγκροτήματος έως τώρα; Έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές απο την στιγμή που ξεκινήσατε;
T.S.: Από το 2006 έως και σήμερα και μετά από πολλές εμφανίσεις και ακόμα περισσότερες πρόβες, θα λέγαμε πως το αποτέλεσμα που καταλήγει στα αυτιά των θαυμαστών των Blues και της Rock n Roll, έχει βελτιωθεί αρκετά. Υπήρξαν αποχωρήσεις αλλά και προσθήκες μελών στην μπάντα. Πλέον αριθμούμε 7 μέλη και μπορούμε να πούμε πως έχουμε δέσει αρκετά καλά μεταξύ μας. Επειδή όμως η μουσική δεν τελειώνει ποτέ, πάντα θα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, το οποίο και κυνηγάμε σε κάθε πρόβα και σε κάθε live.
Ε.Ρ.: Υπήρξε κάτι το οποίο σας δυσκόλεψε στο παρελθόν ή να σας δυσκολεύει ακόμη και σήμερα; Αν ναι, τι κάνατε ή κάνετε για να το ξεπεράσετε;
T.S.: Δυσκολίες υπάρχουν πολλές στο χώρο της μουσικής, αλλά αφορούν πιστεύουμε αυτούς που ζούνε από αυτήν, τους επαγγελματίες μουσικούς. Εμείς έχουμε το ευτυχές πλεονέκτημα να είμαστε ερασιτέχνες και παίζουμε μόνο από αγάπη και πάθος, οπότε οι δυσκολίες που συναντούμε δεν μας πτοούν.
Ε.Ρ.: Ποιος είναι ο απώτερος σας σκοπός; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
T.S.: Στόχος μας είναι πρώτα απ’ όλα να είμαστε γεροί και να βρίσκουμε χρόνο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Να παίζουμε Blues και Rock n Roll ώστε να ευχαριστιόμαστε εμείς και κατά συνέπεια οι θαυμαστές του είδους. Στο κοντινό μέλλον θα ηχογραφήσουμε και κάποια κομμάτια δικά μας τα οποία θα δοθούν στη κυκλοφορία.
Ε.Ρ.: Υπάρχει κάποια τοποθεσία στο διαδίκτυο όπου μπορεί κάποιος να ακούσει την δουλειά σας;
T.S.: Η επίσημη σελίδα μας είναι www.myspace.com/tubescreamers1 αλλά μπορεί να μας βρει κανείς και στα southernrock.grblues.gr, www.reverbnation.gr και στο FaceBook αν απλά πληκτρολογήσει The Tubescreamers Band.
Ε.Ρ.: Έχετε κάποια συμβουλή για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική ή είναι σε κάποιο συγκρότημα;
T.S.: Στα νέα (σε ηλικία) παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική θα λέγαμε να μη σταματήσουν αυτό που κάνουν και να βρουν το είδος που θα αγγίξει πραγματικά τα αυτιά και την ψυχή τους. Αν το κάνουν αυτό και το πετύχουν, δε θα χάσουν.
Ε.Ρ.: Υπάρχει κάποιος άνθρωπος, καλλιτέχνης ή οργανισμός κλπ που θα θέλατε να ευχαριστήσετε για την τυχόν συνεισφορά του στο συγκρότημα;
T.S.: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας έχουν ακούσει, δει, χειροκροτήσει και που με αυτόν τον τρόπο μας στηρίζουν, μας δίνουν το κουράγιο και τη δύναμη για να συνεχίσουμε. Ευχαριστούμε τον Κυριάκο Αντωνιάδη απο την Panda Advertising για την έμπρακτη υποστήριξη του τόσα χρόνια (δημιουργία λογότυπου, αφίσες κλπ), τους επαγγελματίες της Ιερισσού, το Νίκο Οικονομίδη, το Μπάμπη Προδρομίδη, το Μιχάλη Παπαδόπουλο, το Γιάννη Παπαδήμο και τον Μερκούριο Κουτρούτσιο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Ηλία Ζάικο και στα υπόλοιπα παιδιά από τους Blues Wire για την υποστήριξη τους.
Ε.Ρ.: Κάποια τελευταία λόγια;
T.S.: Ευχαριστούμε κι εσάς, τη νεοεκδοθείσα εφημερίδα ΚΥΤΤΑΡΟ Ιερισσού, που μας δώσατε την ευκαιρία να σας πούμε δυο λόγια για τους Tubescreamers. Keep the Blues alive!

Οι Tubescreamers είναι:

Βασίλης Μάρκος (Κιθάρες – Φωνή)
Γιάννης Ψιλιάγκος (Κιθάρες)
Τάκης Μάρκος (Μπάσο)
Αλέξανδρος Χλιάπας (Τύμπανα)
Αλέξανδρος Αντωνιάδης (Φωνή)
Χριστόδουλος Μιχαλούδας (Φυσαρμόνικα)
Μπάμπης Προδρομίδης (Πνεύστα)