Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 03 2010 » Δρώμενων λόγος

Βασίλης Καλαϊτζής , 29. November 2011 

Δρώμενων λόγος

Το ταξίδι μας στα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού που μόλις αφήσαμε πίσω μας ήταν μικρό και οι αναμνήσεις λιγοστές. Ορόσημα στο μικρό αυτό ταξίδι θεωρώ ότι ήταν οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του πολιτιστικού συλλόγου, που παρουσίασε το έργο του Αριστοφάνη "Πλούτος", στην Ιερισσό και σε χωριά της περιοχής και η υπέροχη βραδιά με το αυγουστιάτικο φεγγάρι να φωτίζει την εκδήλωση για την πανσέληνο αλλά και τις καρδιές μας στον λόφο του Αροβίγλι, σ΄ ένα τοπίο μαγευτικό, όπου γαληνεύει η ψυχή και το μυαλό που πρέπει να αξιοποιηθεί, όχι μόνο ο λόφος, αλλά και όλη η διαδρομή ανάμεσα στα σημαντικά αρχαία ευρήματα της αρχαίας Ακάνθου, ως τόπος περιπάτου και αναψυχής, αλλά και διεξαγωγής κάθε μορφής πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι αξίζουν τα εύσημα στο σύλλογο "φίλοι του περιβάλλοντος" γιατί πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του χώρου, και στο όραμά του για την κατασκευή ενός μικρού ανοικτού θεάτρου με ξύλινες κερκίδες, που είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του δήμου, της αρχαιολογικής υπηρεσίας και των συλλόγων της Ιερισσού.
Κάθε χρόνο υποδεχόμαστε το φθινόπωρο κι αποχαιρετούμε το καλοκαίρι με το πανηγύρι που γίνεται προς τιμή της Παναγίας στις 8 του Σεπτέμβρη. Έτσι και φέτος την παραμονή απολαύσαμε την παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου και σιγοτραγουδήσαμε μαζί της Ιερισσιώτικα τραγούδια καθώς και το παραδοσιακό δρώμενο από την Θρακική Εστία Σερρών.
Ανήμερα της γιορτής της Θεομήτορος στήθηκε ένα εξαιρετικό λαϊκό πανηγύρι. Ο κόσμος το γλέντησε πραγματικά με τραγούδια και πολύ χορό, χόρτασε με το κουρμπάνι, ρεβίθια, κρέας με κριθαράκι -καλομαγειρεμένα με μεράκι από τους υπαλλήλους του δήμου- και με τα κεράσματα πού πρόσφεραν οι σύλλογοι.
Έτοιμο είναι το λαογραφικό μουσείο που φιλοξενείται σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Ιερισσού. Το θαυμάσιο υλικό που συγκεντρώθηκε με φροντίδα και αγάπη από το σύλλογο "Π. Οργάνωση Νοικοκυράς Ιερισσού", αφού περιπλανήθηκε μερικά χρόνια σε αποθήκες και συρτάρια ξαναπαρουσιάζεται σε νέο χώρο πλέον. Ο δαίμονας των εκλογών είναι υπεύθυνος για την αναβολή των εγκαινίων, τα οποία περιμένουμε με ανυπομονησία να οριστούν και πάλι.
Με την έλευση του "Καλλικράτη" είναι επιτακτική ανάγκη να αγκαλιαστούν και να ενισχυθούν απ΄ όλους τους Ιερισσιώτες οι δράσεις των συλλόγων. Δράσεις πολιτιστικές και κοινωνικές.
Από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δράσεις είναι η αιμοδοσία. Η αιμοδοσία είναι μια ευγενική πράξη, είναι πράξη φροντίδας και αγάπης, της οποίας τα αποτελέσματα σώζουν ζωές. Με πρωτοβουλία του "Συλλόγου Γυναικών" και με τη στήριξη όλων των συλλόγων και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης έγινε λαμπαδηφορία για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο Σύλλογος Γυναικών πρωτοστατεί στην εθελοντική αιμοδοσία και στηρίζει την τράπεζα αίματος,την πιο σημαντική τράπεζα για την ζωή. Είναι καθήκον κάθε Ιερισσιώτη και Ιερισσιώτισας που μπορεί, να δίνει αίμα, γιατί δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο απ’ την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο ζωής γι’ αυτόν που το δέχεται.
Στα τριάντα χρόνια της ζωής του πολιτιστικού συλλόγου δεν έχει βρεθεί ένας μόνιμος χώρος να στεγάσει τα τμήματα του, τις δράσεις του, την ιστορία του. Σ' όλα αυτά τα χρόνια τον περισσότερο καιρό ήταν άστεγος και περιπλανήθηκε σε έξι διαφορετικούς χώρους, μην αντέχοντας το οικονομικό βάρος του ενοικίου και των παγίων εξόδων.
Τώρα ξεκινά μια νέα -η έβδομη- προσπάθεια νοικιάζοντας έναν ενιαίο ημιυπόγειο χώρο 120 τετραγωνικών, που θα είναι έτοιμος μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, για να υποδεχτεί τα μέλη και τα τμήματα του συλλόγου. Kαι ίσως να φυτέψει σπόρους ελπίδας για μια, όσο το δυνατόν αμεσότερη και ουσιαστικότερη, πολιτιστική δραστηριοποίηση όλων μας με την ελπίδα να αγκαλιαστεί θερμά από όλους. Στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας κάθε είδους βοήθεια υλική και ηθική είναι ευπρόσδεκτη. Εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου ευχαριστώ τον κ. Κεφαλά Αστέριο για την χορηγία των 500 € προς το σύλλογο.
Σχέδια για την αξιοποίηση αυτού του χώρου υπάρχουν αρκετά, όπως η δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης που λείπει από την Ιερισσό. Για αρχή εκεί θα γίνονται οι πρόβες των τμημάτων του συλλόγου, όπως της θεατρικής που προσκαλεί, όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στις δράσεις της (πληροφορίες: Σοφία Υψηλάντη τηλ. 6947697637).
Για όποιον αγαπάει τη μουσική και επιθυμεί να μάθει κάποιο μουσικό όργανο υπάρχει το Μουσικό Σχολείο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, όπου διδάσκονται κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι και βιολί. Τα δίδακτρα το μήνα είναι 60 ευρώ. Για παιδιά μέχρι επτά ετών γίνεται το μάθημα μουσική προπαίδεια με δίδακτρα 10 ευρώ (Πληροφορίες: Πολιτιστικό Κέντρο τηλ. 2377021130).
Ελπίζω ο χειμώνας να μην είναι ατέλειωτος και βαρύς, αλλά παραγωγικός και γλυκός.