Κεντρική σελίδαSitemapΕπικοινωνία
 
Βρίσκεστε εδώ : Κεντρική σελίδα » Το Περιοδικό » Τεύχος 03 2010 » Οικολογικοί παράδεισοι δίπλα μας

Βιβή Λεμπίδα • Θανάσης Γκιόρσος , 29. November 2011 

Οικολογικοί παράδεισοι δίπλα μας

Το Δίκτυο Νatura 2000 είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που είναι σημαντικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο επειδή φέρουν μοναδικά οικολογικά χαρακτηριστικά. Η σπανιότητα διαφόρων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, η μοναδικότητα του τοπίου ή ακόμα και η σπουδαιότητα ενός τοπίου ως καταφυγίου άγριας πανίδας αποτελούν κάποια κριτήρια για την ένταξη αυτών των περιοχών στο δίκτυο Natura. O κύριος όμως λόγος είναι η ανάγκη προστασίας αυτών των περιοχών από τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου (αλόγιστη υλοτομία, υπερβόσκηση κ.ά.).

Στην περιοχή μας έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε δίπλα σε δύο τέτοιες περιοχές:

Α. Στρατονικό όρος-κορυφή Σκαμνί

Αιωνόβιες καστανιές
Αιωνόβιες καστανιές

Η κορυφή Σκαμνί του Στρατονικού όρους αποτελεί "Τόπο Κοινοτικής Προστασίας" του Δικτύου Natura 2000. Είναι γνωστή στην περιοχή και ως όρος Στρεμπενίκος.
Είναι τόπος με κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή αρπακτικών πτηνών και άλλων ειδών. Κυριαρχούντα δασικά είδη της περιοχής είναι η οξυά, η δρυς και η καστανιά. Χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής είναι οι απαράμιλλης ομορφιάς συστάδες, άλλοτε αμιγείς (δηλ. με ένα δασικό είδος) και άλλοτε μεικτές (δρυός και οξυάς) που εναλλάσσονται τόσο αρμονικά, κάνοντας το τοπίο μοναδικό.
Τα ψηλά δέντρα οξυάς ύψους ως 40 μ. στέκονται επιβλητικά δηλώνοντας την παρουσία τους στην περιοχή πάνω από 100 χρόνια.
Οι πυκνές συστάδες δρυός κάνουν δύσκολη την περιπλάνηση σου μέσα σ΄αυτές χαρίζοντας την αίσθηση της απόλυτης επαφής σου με την φύση. Κάτω από την σκιά του φυλλώματος τους νιώθεις προστατευμένος και απομακρυσμένος από την πολύβουη καθημερινότητά σου.
Τέλος οι καστανιές που δεν αφήνουν εύκολα άλλο δασικό είδος να αναπτυχθεί ανάμεσά τους, φύονται στις πιο απότομες και απόκρημνες πλαγιές του όρους κάνοντας δυσπρόσιτη την περιήγησή σου σ΄ αυτές.
Μέσα σε αυτό το μοναδικό τοπίο, υπάρχουν μεμονωμένα δέντρα που έζησαν εκεί για εκατοντάδες χρόνια και σήμερα στέκουν ακόμα εκεί όρθια τα απομεινάρια τους για να τα θαυμάσεις.

Β. Χερσόνησος του Άθω

Δάσος Αγίου Όρους
Δάσος Αγίου Όρους
Δάσος Αγίου Όρους
Δάσος Αγίου Όρους

Η χερσόνησος του Άθω αποτελεί επίσης "Τόπο Κοινοτικής Προστασίας" του Δικτύου Natura και από το 1988 έχει προστεθεί στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco για τον μοναδικό πνευματικό και φυσικό της πλούτο.
Η γεωγραφική απομόνωση της χερσονήσου επιτρέπει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντός της από την οικιστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα από τα ελάχιστα φυσικά οικοσυστήματα στην Ευρώπη.
Η κορυφή του Άθω βρίσκεται στα 2033μέτρα. Οι κλιματικές ζώνες ποικίλουν από αλπική στην κορυφή έως μεσογειακή δίπλα στη θάλασσα. Η βλάστηση είναι εντελώς ανέπαφη και το Όρος καλύπτεται 90% από δέντρα. Τα κύρια δασικά είδη είναι οι καστανιές, οι λεύκες, οι δρύες και τα έλατα. Βασικό χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η ποικιλία των ειδών. Έχουν καταγραφεί περίπου 1500 είδη φυτών δημιουργώντας ένα απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον.
Στην περιοχή υπάρχουν ήπιες μορφές δραστηριότητας, όπως η υλοτομία, η αμπελουργία και οινοποιία, η μελισσοτροφία και η καλλιέργεια της ελιάς που έχουν ως κύριο σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες των μοναστηριών.
Αξίζει επίσης να γίνει αναφορά στην άγρια πανίδα της περιοχής. Πολλά άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αλεπούδες, τσακάλια, αετοί, γεράκια κ.ά.
Είμαστε προνομιούχοι και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που ζούμε δίπλα σε τέτοιους παραδείσους. Ας γίνουμε λοιπόν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το περιβάλλον για να μπορέσουμε να τους διαφυλάξουμε στις επόμενες γενιές.